"Graag zien stopt niet bij het sterven. Een afscheid kan mooi zijn."

Een jongeman. 26 jaar. Kanker. Dan slik je even. Zelfs als uitvaartverzorger die inmiddels toch heel wat gewoon is. Dergelijke overlijdens komen hard aan voor een familie, ook al weet die wat ze te wachten staat. De 24-uurskamer biedt dan de ruimte om in alle beslotenheid bij elkaar troost te vinden.

‘Graag zien stopt niet bij het sterven. Een afscheid kan ook mooi zijn.’ Met die woorden sloot Mieke Huysegems-Vanraes haar bijdrage af tijdens de uitvaart van haar broer Chris. Chris overleed na maanden vechten tegen een slopende ziekte. Een hardnekkige kanker. Hij werd nog net 26 jaar. Na het overlijden besloot de familie gebruik te maken van onze 24-uurskamer.

Emoties de vrije loop laten

De familie van Chris koos ervoor op de meest intieme manier afscheid te nemen: in een voor het publiek afgesloten ruimte die helemaal in het teken staat van de overledene. Waar je elk element zelf bepaalt om een helende brug te slaan tussen het overlijden en de uitvaart. De 24-uurskamer in De Singel gaf de familie van Chris de mogelijkheid om op gelijk welk moment, als de nood of het verlangen er was, naar de jongeman toe te gaan. De betrokkenen kregen een persoonlijke badge die hun toegang tot de kamer verschafte. Ouders, broers en zussen, tantes en nonkels, maar ook de kinderen konden bij de overledene zijn zonder dat anderen aanwezig waren. ‘Het geeft je de kans om alle emoties de vrije loop te laten. Om samen te wenen,’ vertelde Mieke ons achteraf.

Je emoties achterlaten

Bij het naar huis gaan, leek het alsof de familie telkens een stukje verdriet in die kamer achterliet. ‘We vertrokken verlicht naar huis,’ gaf de familie aan. Door in de dagen tussen het overlijden en de uitvaart een aantal keer op bezoek te gaan, drong de dood meer en meer tot de realiteit door. ‘Het was alsof het besef bij elk bezoek sterker werd. De ochtend van de begrafenis waren we met zijn allen aanwezig bij de kist van Chris. Hij lag daar: mooi, rustig, sereen. We legden bloemen neer, de kinderen gaven hem hun tekeningen en kaartjes. We beseften dat dit droevige moment de laatste keer was dat we Chris zouden zien. Maar graag zien stopt niet bij het sterven. Als de kist toegaat, sluit je die persoon voor altijd in je hart.’

Wie meer informatie wil over de 24-uurskamer of zijn eigen verhaal wil delen, kan altijd contact opnemen via het nummer 03 776 05 08 of via mail: wase@uitvaartplanner.be.

Deel dit verhaal

Herinner je dierbare…

Lees het verhaal

Intens afscheid nemen

"Het waren de laatste keren dat we bij haar konden zijn en dat hebben we dan ook gedaan."

Lees het verhaal

Soms even vijf minuutjes…

Voor mijn broers, mijn mama en mezelf was de 24 uurskamer heel waardevol. In de donkere dagen die volgden konden we papa vaak bezoeken. Zelfs op kerstdag konden we samen zitten.

Lees het verhaal